Hvad er leasing?

Lær mere om leasing og hvornår det kan betale sig

Det skal du vide om leasing

Stadig flere kigger på leasing som en mulighed, når bilen skal skiftes ud. Der er mange gode grunde til at overveje leasing, herunder budget, skattemæssige fordele, virksomhedens likviditet og meget mere.

Hvis du overvejer at lease din næste bil, er det en god ide at sætte sig ind i både fordele, ulemper og reglerne omkring den enkelte leasingmodel.


Hvad er leasing?

Leasing er særligt interessant for dig, der jævnligt skifter bil.

Med leasing opnår du en form for kontrakt på brugsretten af en bestemt bil i en afgrænset periode. Aftalen afhænger af dine ønsker og behov som leasingtager. Normalt vil en leasingkontrakt løbe mellem 12 til 36 måneder, men den kan være både længere og kortere. Vil du vide mere om de forskellige leasingmodeller, kan du læse mere om de forskellige leasingløsninger her.


Det økonomiske i en leasingaftale

En leasingaftale består af tre hovedområder: førstegangsydelsen, månedlige betalinger og restværdi.

Leasing er baseret på loven om forholdsmæssig registreringsafgift, hvilket betyder at i stedet for at betale den fulde registreringsafgift, betaler du afgiften i rater så længe du har brugsretten til bilen = leasingaftalens periode.

Det er bilens alder, der bestemmer størrelsen på den månedlige afgift. Er bilen ny (0-3 måneder) betales der 2 % om måneden, er bilen 3-36 måneder gammel betaler du 1 % om måneden. Er bilen mere end 36 måneder gammel, betaler du 0,5 % om måneden.

Leasingselskabet ejer bilen, mens du har brugsretten i den periode din leasingaftale løber. Når kontrakten udløber, leverer du bilen tilbage til leasingselskabet, eller du kan vælge at sælge bilen til en tredjepart. Sidstnævnte afhænger af leasingformen.


Hvad består en leasingaftale af?

Din leasingkontrakt indeholder alle detaljer om din aftale. Bilens mærke, model og udstyr står beskrevet, det samme gør aftalens startdato, varighed og meget mere, samt de økonomiske forhold, såsom førstegangsbetaling, månedlige rater og dine forpligtigelser i forbindelse med udløbet af leasingperioden.

Desuden finder du betingelser og konsekvenser i forbindelse med afvigelser fra de vigtigste punkter, som blev aftalt med kontraktens start, fx højere kilometertal ved returnering af bilen mv.

Leasing-målgruppe og -fordele

Leasing er en oplagt måde for selvstændige og virksomheder at finansiere biler, der primært bruges til erhvervskørsel. Du binder markant mindre likviditet i bilen og får nogle mærkbare skatte- og regnskabsmæssige fordele.

På samme måde kan private opnå fordele i forbindelse med reduceret likviditetsbinding, især, hvis du jævnligt udskifter bilen og ønsker at lease en dyrere bil.

Hvad er førstegangsydelsen?

Uanset om du vælger flexleasing eller privatleasing skal du betale en førstegangsydelse.

Betalingen dækker typisk over den forventede afskrivning i perioden, etableringsomkostninger, udgifter til syn og registrering samt eventuel forsikring og depositum.

Er der omkostninger ud over den månedlige ydelse?

Ved alle bilkøb er der omkostninger, som ikke må glemmes, når du laver beregningen for din nye bil.

Hvis du vælger flexleasing vil du fx selv skulle stå for service, reparation, vedligeholdelse, forsikring, grøn ejerafgift mv.

Hvis du vælger privatleasing vil langt de fleste af de poster blive dækket af din leasingaftale.

Har kreditværdighed indflydelse på leasingkontrakten?

Ligesom ved finansiering bliver din kreditværdighed tjekket i forbindelse med indgåelse af en leasingaftale.

Leasingselskabet indhenter information fra RKI og andre lignende institutioner.

Hvis der ikke er negative anmærkninger, er din aftale godt undervejs.

I visse tilfælde kan leasingselskabet bede dig om at anvise en kautionist eller acceptere en større førstegangsydelse som sikkerhed for aftalen.

Er der skattefordele ved leasing?

Har du virksomhed eller er du selvstændig, er alle leasingydelser fuldt fradragsberettigede, hvilket ikke er tilfældet med finansiering. Her er kun renterne fradragsberettigede. Det gør leasing ekstra attraktivt for virksomheder, er primært bruger bilen til erhvervsrelateret kørsel.

Hvad betyder all-inclusive?

All-inclusive leasing er en økonomisk sikker og præcist beregnet måde at købe bil på.

Som du nok har gættet, indeholder all-inclusive leasing alle omkostninger for brugen af bilen, og du kan faktisk sammenligne denne slags aftale med at leje en bil.

Det eneste du skal bekymre dig om er udgifter til brændstof - og hvis din højre fod er lidt for tung på speederen.

Det skal du vide om returnering af en leasingbil

Har du valgt en privatleasingaftale, skal du returnere bilen til leasingselskabet, når kontrakten udløber.

Når du afleverer bilen vil den blive tjekket grundigt for at sikre, at bilen er i den stand, som er aftalt i kontrakten.

Almindelig slitage, der svarer til bilens alder og brug accepteres. Du kan altid se i din kontrakt, hvilken slags slitage, dit leasingselskab angiver som almindelig. Hvis din aftale læner sig op ad FDMs retningslinjer, er du godt sikret som leasingtager.

Hvis bilen ikke er i en acceptabel stand, skal du bekoste eventuelle udbedringer og reparationer, eller betale for værditabet. Det kan derfor sagtens betale sig at vedligeholde din bil grundigt i hele leasingperioden.

Mindre stenslag, mærker i interiør o.lign. accepteres generelt af leasingselskabet, mens større skader udløser en ekstra regning til dig.

Det kan også ofte betale sig at bekoste en professionel klargøring af bilen, inden du afleverer den.

Har du valgt en flexleasingaftale, skal du anvise en tredjepart, der vil købe bilen for den restværdi, som står i kontrakten.

Som flexleasingtager skal du forvente en reduceret værdi som følge af misligholdelse og dermed en lavere salgspris i forhold til den angivne restværdi. Et eventuelt negativt restbeløb skal du inddække som leasingtager.

Overblik over fordele og ulemper ved leasing

Fordelene ved leasinger er i korte træk:

  • Overkommelige månedlige betalinger
  • Bedre likviditet
  • Økonomisk forudsigelighed grundet faste månedlige omkostninger (ved privatleasing)
  • Individuelle kontrakter
  • Skattefordele for selvstændige og virksomheder
  • Altid adgang til aktuelle bilmærker og - modeller

Ulemperne er i korte træk:

  • Du ejer ikke bilen, det gør leasingselskabet
  • Risiko for yderligere betalinger, hvis bilen ikke returneres/videresælges i henhold til kontrakten

Hvis du vil vide mere om de forskellige leasingmodeller, har vi samlet dem i en praktisk oversigt til dig, som du finder lige her