Købsguide
Det vigtigt at forberede sit køb, så man undgår de typiske faldgruber.
Auto Orbis’ købsguide
– 4 trin til et trygt bilkøb.Hent vores Købsguide og Slutseddel
Du kan spare mange penge ved at købe en brugt bil.
For at gøre det så let som muligt for dig at gennemskue dit næste bilkøb her hos Auto Orbis, har vi samlet nogle gode råd i denne lille guide.
Bryg en god kop kaffe og læs den grundigt igennem, så er du godt klædt på til at købe din næste bil.
Du kan finde Auto Orbis’ slutseddel, som er i overensstemmelse med gældende regler og sikrer, at du husker de nødvendige detaljer i handlen lige her LINK
- 3xF – Finansiering, forsikring og forhåndstjek
- Henvendelse og prøvetur
- Vurdering af bilen
- Salg og overdragelse
3xF – Finansiering, forsikring og forhåndstjek
Der er nogle ting, du altid bør undersøge inden du køber bil. Det kommer sig ikke så nøje, om du har udvalgt din drømmebil, eller du bare snuser lidt rundt på Auto Orbis.
Det handler om, at du ved, hvad du har at forholde dig til, fx hvor meget du har at købe for, hvad forsikringen koster og - hvis du har fundet din næste bil - om der er restgæld i den og om den har overholdt de lovpligtige syn.
Hvis du ikke har madrassen derhjemme fuld af kontanter, så bør du gøre dig selv den tjeneste at sammenligne flere lånetilbud inden du beslutter dig. Her anbefaler vi, at du sammenligner ÅOP (Årlig Omkostning i Procent). ÅOP indeholder de gebyrer, renter og andre udgifter, du skal betale i forbindelse med optagelsen af et lån.
Du kan også med fordel grave din forsikring frem, inden du handler bil. Der er nemlig forske på priserne hos de enkelte selskaber - og du skal opgive forsikringsselskabets navn, når din nye brugte bil skal have nummerplader på. Giv på forkant dit forsikringsselskab besked om, at der kommer en underretning fra motorregisteret. Bemærk - det er ikke længere nødvendigt at have et forsikringsbevis fra selskabet.
Inden du rejser land og rige rundt for at se på biler, er det godt givet ud at tjekke bilens historik og om der er pant i bilen. Hvis sælger har et lån i bilen og sælger bilen videre til dig, har den, der har lånt sælger penge nemlig førsteret på bilen - og du ender med at stå uden penge og bil. Et hurtigt besøg hos nummerpladetjek Link afslører, om der er gæld i bilen. Hvis du ikke kan se nummerpladen i annoncen, så spørg sælger.
Er der tinglyst restgæld på bilen skal du have en snak med både sælger og den kreditor, der står på dokumentet - det er ofte en bank eller lignende. Hvis kreditor mener at have et krav på bilen, skal du aldrig betale direkte til sælger.
Du kan se synsrapporterne på vores nummerpladetjek. Her skal du være særligt opmærksom på, om kilometertallene ser realistiske ud mellem syn, samt mellem sidste syn og salgsdato. Du kan også se, om bilen evt. er dumpet et syn pga. rust eller lignende.
OBS!
Selv om en bil er nysynet, betyder det ikke nødvendigvis, at den er fejlfri. Bilsynshallen fokuserer udelukkende på, om bilen er lovlig i synsøjeblikket og tager ikke højde for, om der evt. er fejl på aircondition eller andet. Her skal du selv tjekke efter, at alt virker, som det skal.
Henvendelse og prøvetur
Hvis du ikke har stor erfaring fra bilbranchen bør du altid prøvekøre en bil, inden du køber den. Det kan også være en god ide at tage en ven med, der ved lidt mere om biler, end du selv gør.
Sørg for at der er tid til at prøve bilen under forskellige forhold (fx på landevej, motorvej og i byer). Og gør dig selv den tjeneste at aftale et prøvetidspunkt, hvor der er nok dagslys til at du kan spotte evt. ridser, rustpletter eller andet.
For at du kan få en prøvetur skal du medbringe en kopi af dit kørekort (og evt. medpassager, hvis vedkommende også skal køre bilen på prøveturen) og sygesikringsbevis. Det hjælper sælger med at fastslå din identitet og bopæl.
Undgå skuffelser i forbindelse med din henvendelse ved på forhånd at spørge om sælger er klar på at forhandle om prisen, hvis du har tænkt dig at gøre det.
Vurdering af bilen
Det er altid svært at vurdere kvaliteten af en bil, hvis det ikke lige er din spidskompetence. Og køber du med hjertet, bliver det endnu sværere.
Derfor bør du gøre dig selv den tjeneste at tage en bilkyndig ven med, eller få en professionel til at se på bilen, inden du skriver under. Det kan koste en del at få foretaget en brugtbiltest hos fx Applus eller FDM, men det er alle pengene værd.
Du kan booke en time hos et autoriseret værksted, hvor mekanikerne som regel kender til svaghederne i de enkelte modeller - og det er ofte billigere.
Efter prøveturen kan du aftale med sælger, at du gerne vil handle bilen til prisen, hvis et tjek eller en brugtbiltest ikke afslører problemer, som sælgeren ikke allerede har oplyst dig om. Så sikrer du dig, at bilen ikke bliver solgt til anden side, før end du har fået den tjekket igennem.
Men der er en række ting, du selv kan tjekke på stedet og under prøveturen:
Udvendigt
- Er bilen i den stand du ønsker? Lakfarve, buler, ridser og slitage. Husk at komme tæt nok på.
- Er der stenslag i forruden? Vær grundig og fjern evt. sne og is fra ruden.
- Virker horn og lygter?
- Kan alle døre og klapper åbnes uden besvær?
- Er der tilstrækkeligt mønster på dækkene?
- Er kanter på skærme, døre, paneler m.v. fri for rust? Husk også at kigge under bilen.
- Er der oliepletter eller lign. under bilen? Hvis ja, så tyder det på, at noget vigtigt er utæt.
- Er støddæmperne OK? – Tryk ned i hjørnerne af bilen. Gynger bilen mere end én gang, er det ikke godt.
I motorrummet
- Er motorrummet pænt og nogenlunde rent uden udsivning af olie fra motoren eller hvid tæring ved polerne på batteriet?
- Er der kølervæske nok på? (Hvis ikke kan det skyldes dyre defekter i motoren.)
Indvendigt
- Er servicebogen udfyldt og er kilometerintervallerne overholdt?
- Ser interiøret pænt ud og er der grimme pletter, huller eller reparationer, som du vil ærgre dig over at have overset efter du købte bilen?
- Virker sikkerhedsudstyr så som sikkerhedsseler, nakkestøtter, håndbremse, børnelås og afkobling af airbags på sæde med omvendt barnestol?
- Er bunden våd under måtterne eller er der andet, der kunne tyde på fugt?
- Virker sædevarme, aircondition og andre former for temperaturregulering som det skal?
- Virker højtalere og Hi-Fi som forventet?
- Virker andet ekstraudstyr som elektriske spejle, vinduer, soltag, parkeringssensorer, centrallås, rudevarme, m.v. efter hensigten?
På vejen
- Er bilen uden mislyde eller rystelser ved alle hastigheder?
- Er bilen fri for ”klonkelyde” på brosten eller anden ujævn vej?
- Er bilen fri for ratslør, og kører bilen pænt ligeud hvis du slipper rattet?
- Bremser bilen jævnt uden at trække til siderne?
- Virker bremsen senest, når pedalen er trådt halvt i bund?
- Er gearkasse og kobling smidige, uden mislyde uden at være løse?
- Lyder motoren ensartet og sund under såvel tomgang og acceleration som ved stabil hastighed.
Sådan tjekker du dækmønster
Loven foreskriver mindst 1, 6 mm, men vi anbefaler 3 mm på sommerdæk og 4 mm på vinterdæk. Det eneste udstyr, du skal bruge for at tjekke dækmønster, er en tokrone.
Hvis du ikke kan se det lille hjerte på tokronen, er der rigeligt med mønster. Men kan du se hjertet, mens mønten er stukket ned i mønsteret, skal der nye dæk på bilen.
Salg og overdragelse
I dag behøver du ikke slæbe en ordentlig stak kontanter med dig, når du vil købe bil privat. Som oftest klares handlen med en straksoverførsel, som næsten alle netbanker understøtter. Med en straksoverførsel, foregår transaktionen øjeblikkeligt og sælger kan se, at betalingen går ind på kontoen, samtidig med at du får nøglerne.
Som køber kan du med fordel gøre følgende:
- Sørg for at der er styr på relevante dokumenter m.m. Sælger skal have følgende klar: Registreringsattest (Del I og II), samtlige nøgler, servicebog og andre genstande eller papirer der hører til bilen. Sørg for selv at medbringe Nem-ID, gyldigt kørekort, sygesikringsbevis og eventuel bærbar computer, hvilket er det sikreste, når du skal overføre penge.
- I gennemgår sammen servicebog og slutseddel. Brug evt. Auto Orbis’ slutseddel, så du ikke glemmer noget - og husk at skrive særlige aftaler i kommentarfeltet på slutsedlen. Som køber bør du desuden være opmærksom på, at bilen sælges som prøvet og beset. Det betyder, at du efter underskrift har påtaget dig ansvaret for eventuelle problemer og skader. Når I er enige om indholdet, kan I underskrive aftalen. Har I mulighed for at tage en kopi, kan I nøjes med ét eksemplar. Ellers må I udfylde og underskrive to eksemplarer.
- Overfør købesummen. Log på din netbank med din medbragte computer og overfør det aftalte beløb til sælger. Vær sikker på, at du laver en straksoverførsel, så sælger kan se pengene med det samme og er tryg ved at overdrage nøglerne til dig.
- Omregistrer bilen. Normalt har du tre uger til at omregistrere bilen, vi anbefaler altid, at I klarer det med det samme. Det tager ca. 5 minutter, hvis ellers du bruger en computer til at besøge skat.dk. Under menupunktet >motor< følger du vejledningen til privat ejerskifte. Det eneste du skal bruge er Nem-ID og del I og II af bilens registreringsattest.
- Lav overdragelse. Nu er der blot tilbage at fejre din nye bil, og få overdraget nøgler m.v.
OBS!
Sørg for at få samtlige nøgler til bilen og vær skeptisk, hvis der ikke er minimum to nøgler.